Er is weer echte honing in Hotel de Plataan

Aan het einde van de zomer, als de bijenkasten zwaar voelen van de honing en de honingraten goed verzegeld zijn met was, gaat Hotel de Plataan de honingraten uit de kast halen om te oogsten.

We oogsten alleen rijpe honingramen waarvan minstens twee derde is verzegeld. Niet verzegelde honing is vaak minder ingedikt, vochtiger, en een hoger vochtgehalte benadeelt de houdbaarheid van de geslingerde honing. Bij een vochtgehalte van 20% is honing ca. drie maanden houdbaar. Elk procentje minder vocht maakt de honing een half jaar langer houdbaar.
We oogsten ook geen ramen met honing waar ook broed in zit, we laten deze honing aan de bijen. De bijen hebben immers ook voedsel nodig. Na de oogst letten we er op of er voldoende honing voor de bijen blijft, anders voeren we bij.

In een afgesloten ruimte wordt de honing geslingerd. Dat wil zeggen dat deze in een soort centrifuge wordt geplaatst waarbij de honing door hard ronddraaien uit de raatjes wordt geslingerd.
Een afgesloten ruimte, om er zeker van te zijn dat we geen bijenvolk rondom onze slingerplek te krijgen. Als namelijk 1 bij weet waar honing te vinden is, dan communiceert hij met zijn volk middels vliegbewegingen en heb je binnen de kortste keren een heel volk binnen.
De honing wordt opgevangen, gefilterd en in potjes overgedaan.
Al met al is dat nog een heel proces.
De potjes staan nu weer klaar in ons hotel voor onze vele vaste klanten.

Onze honing is lindehoning, vanwege de lindebomen die elke zomer uitbundig bloeien en de bijen voorzien van grondstoffen.
Dit jaar maakt Delftse Stadsbrouwerij de Koperen Kat Lindebier met onze honing. Het is een fris zoetig fruitig Weizen van 6 % met uiteraard die toets lindehoning. natuurlijk is dit bier straks in ons hotel verkrijgbaar.
Het bier wordt dus nog Delftser!!
Klik hier om te zien wat wij nog meer doen in het groene segment.