Search
Close this search box.

Menu

De bijen van Hotel de Plataan

De bijen van Hotel de Plataan

Wist je dat we bij Hotel de Plataan onze eigen bijen hebben die onze honing verzorgen, en dat je zelfs een potje echte Plataan-honing mee naar huis kunt nemen? De opbrengst hiervan gaat naar een wisselend goed doel! Onze receptionist geeft hier graag meer informatie over. Wil je meer weten over de bijen van het hotel? Lees snel verder!

Op de binnenplaats van Hotel de Plataan worden nu drie bijenvolken gehouden. Dit zijn meer dan een half miljoen bijen! Deze bijen zorgen jaarlijks voor 60 kilo verse honing. 

Wat doen bijen eigenlijk?

Bijen kunnen niet zonder nectar en stuifmeel. Nectar is een dunne, suikerhoudende vloeistof die wordt afgescheiden door de nectarklieren van de plant. De plaats van deze klieren verschilt van plant tot plant. Meestal komen ze voor in de bloem. De nectar wordt door de bijen verwerkt tot honing. Deze honing is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor de bijen. 

In de korf wonen zo’n 20.000 tot 80.000 bijen. In elke staat is maar één bij die eieren kan leggen. Dat is de koningin. De koningin kan per dag 1500 tot 3000 eieren leggen. Slechts eens in haar leven, op haar bruiloftsvlucht ontvangt zij de mannelijke geslachtscellen. Deze kunnen 4 jaar in het zaadblaasje blijven. De baby die geboren wordt is een koningin. De mannetjes heten darren. Het enige wat alle mannetjes doen is de koningin proberen te bevruchten. Als dat gebeurd is gaat het mannetje dood. Het vrouwtje is een werkster. Dit zijn bijen die geen kinderen kunnen krijgen.

Buckfast-bijen 

De bijen van Hotel de Plataan zijn Buckfast-bijen, een bijzonder zachtaardige bijensoort. De Buckfast-bij is het product van kruising uit meerdere ondersoorten waarbij geselecteerd en ingeteeld is op kwaliteiten als zachtaardigheid, trage zwermdrift en rustige raatzit. Dit kruising- en selectiewerk werk is begonnen door broeder Adam in de benedictijner Abdij van Buckfast.

Wil jij de bijen in het echt zien en de honing zelf proeven? Boek nu jouw volgende overnachting bij hotel de Plataan, of neem contact met ons op!

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email

Boek direct bij Hotel de Plataan!

en u ontvangt een gratis welkomsthapje!

Recente nieuwsberichten