De bijen van Hotel de Plataan

De bijen van Hotel de Plataan

Op de binnenplaats van Hotel de Plataan worden nu drie bijenvolken gehouden. Dit zijn meer dan een half miljoen bijen! Deze bijen zorgen jaarlijks voor 60 kilo verse honing.
Wat doen bijen eigenlijk?

Bijen kunnen niet zonder nectar en stuifmeel want als ze het niet hebben gaan ze dood. Nectar is een dunne, suikerhoudende vloeistof die wordt afgescheiden door de nectarklieren van de plant. De plaats van deze klieren verschilt van plant tot plant. Meestal komen ze voor in de bloem. De nectar wordt door de bijen verwerkt tot honing. Deze honing is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor de bijen.

In de korf wonen zo’n 20.000 tot 80.000 bijen. In elke staat is maar één bij die eieren kan leggen. Dat is de koningin. De koningin kan per dag 1500 tot 3000 eieren leggen. Slechts eens in haar leven, op haar bruiloftsvlucht ontvangt zij de mannelijke geslachtscellen. Deze kunnen 4 jaar in het zaadblaasje blijven. De baby die geboren wordt is een koningin. De mannetjes heten darren. Het enige wat alle mannetjes doen is de koningin proberen te bevruchten. Als dat gebeurd is gaat het mannetje dood. Het vrouwtje is een werkster. Dit zijn bijen die geen kinderen kunnen krijgen.

Buckfast-bijen

De bijen van Hotel de Plataan zijn Buckfast-bijen, een bijzonder zachtaardige bijensoort. De Buckfast-bij is het product van kruising uit meerdere ondersoorten waarbij geselecteerd en ingeteeld is op kwaliteiten als zachtaardigheid, trage zwermdrift en rustige raatzit. Dit kruising- en selectiewerk werk is begonnen door broeder Adam in de benedictijner Abdij van Buckfast.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email