Een zaadbom om de boel wat op te vrolijken

Een zaadbom om de boel wat op te vrolijken

Heb je een kaal stukje tuin? Wil je de buren opvrolijken? Of heb je uitzicht op een stukje gemeentegrond dat best wat kleur kan gebruiken? Met een Zaadbom (hoe verzinnen ze ‘t) tover je je omgeving of die van een ander binnen één worp om tot een vrolijke happening.

Je gooit (of legt!) de zaadbom op een plaats waar je bloemen wenst. Wacht op een regenbui (of gebruik je gieter) en laat vervolgens de natuur lekker z’n gang gaan. De zaadjes zullen vanzelf beginnen te groeien, tot de mooiste bloemen. Van korenbloemen, vergeet-me-nietjes tot zonnebloemen. Van klaprozen, wilde bloemen tot kruiden.

De zaadbommen zijn met de handgemaakte, biologisch afbreekbare zaadbommen. De biologische zaden worden vermengd met Delftse klei uit onze eigen tuin en biologische aarde. Snel gedroogd en dat is dat….

Zaadbommen worden ook gebruikt bij guerilla gardening. Het opfleuren van braakliggende terreinen in stedelijke en saaie gebieden. Met deze positieve bommetjes help je mee aan het creëren van een bloemenzee daar waar jij wilt. Gooi de zaadbom dan niet op plekken waar het gras regelmatig gemaaid wordt of waar de gemeente overijverig alles wegschoffelt – daar hebben de bloemen natuurlijk geen schijn van kans. Zoek kale, onbenutte stukjes in de stad: een leeg plekje aarde onder een boom, een braakliggend terrein tussen twee huizen of een kale spoorberm. Hou bij waar je je bommen hebt gedropt en volg het resultaat.

Bloembommen maken is geweldig om met een groep kinderen te doen. Maar ook in je eentje is het heerlijk om zo puur bezig te zijn met klei, compost en zaadjes.

Een bloembom is een pakketje bloemzaadjes, beschermd door klei en compost. Veel mensen noemen zo’n pakketje een zaadbom, maar ik zeg liever bloembom. Het zijn kleine ronde bolletjes met daarin verstopt de potentie om mensen te verrassen met tientallen bloemen. Je stopt ze zo in je jaszak en ze liggen lekker in de hand. Ideaal dus om bij je te hebben voor het geval je een plek ontdekt die wel wat Guerrilla Gardening kan gebruiken. Je gooit ze makkelijk voorbij een (bouw)hek naar een plek die anders onbereikbaar is.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email