Fiets- en wandelroutes

Fiets- en wandelroutes in de omgeving

Delft zelf is natuurlijk een prachtige stad, maar het kan ook leuk zijn om eens een keertje een stukje te gaan fietsen of wandelen! Wij hebben met hulp van de knooppunten een aantal leuke routes gemaakt. Deze routes zijn allemaal verschillend van lengte en via de link kunt u de route direct zelf bekijken.

Neem contact met ons op!

Tel: +31 (0)15 212 60 46

Route 1: Een koninklijk rondje paleizen en landgoederen

De eerste route is 52,3 kilometer lang. De route is een koninklijk rondje paleizen en landgoederen. Zeg je Den Haag, dan zeg je Koninklijk Huis. En dat niet alleen. Van Den Haag tot Wassenaar kijk je je ogen uit naar de mooiste landgoederen. Maar je fietst natuurlijk ook langs de Hofvijver, “Het Torentje” en de Ridderzaal. Hier onder zie je een overzicht van de route, maar je kunt hem ook direct zelf bekijken via de volgende link: Fietsknoop – Een koninklijk rondje paleizen en landgoederen.

Route 2: Van Delft naar Delfshaven en terug

De tweede route is 44,5 kilometer lang. De route begint in Delft, naar Delfshaven en weer terug. Delfshaven ontstond in 1389, toen de Delfshavense Schie werd gegraven om de stad Delft een verbinding met de Maas te geven. Rondom de sluis ontstond het havenstadje ‘Delfshaven’. Men noemde het een ‘kolonie van Delft’. In het begin van de 16de eeuw telde Delfshaven iets meer dan 100 huizen en 400 inwoners. In 1960 wordt het Historisch Delfshaven uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht. Zowel in Delft als in Delfshaven zijn meerdere monumenten te bezichtigen. U pakt ook nog een stukje Rotterdamse Haven en Maas mee. Als extraatje komt u ook nog langs het natuurgebied “De Ackerdijkse Plassen”. Hier onder zie je een overzicht van de route, maar je kunt hem ook direct zelf bekijken via de volgende link: Fietsknoop – Van Delft naar Delfshaven en terug.

Route 3: Westland, dorp, water en groen

De derde route is 38,9 kilometer lang. Deze route is prachtig omdat je midden in de randstad fietst maar toch zeker ook midden in de natuur. Je rijdt door Maasland, Schipluiden en ’t Woudt, 3 pareltjes in het Westland; dorpjes met een prachtige historische kern.
Ook fiets je langs de mooiste watertjes met oude boerderijen of wuivende rietvelden met vele vogels. Let er wel op dat het pontje vaart! Hier onder zie je een overzicht van de route, maar je kunt hem ook direct zelf bekijken via de volgende link: Fietsknoop – Westland: dorp, water en groen.

Route 4: Westland op en top

De vierde route is 61,5 kilometer lang. Een flinke fietstocht voor iedereen die veel wil zien van het Westland. Het gebied heeft veel kassen waarin zeer gevarieerd tuinbouw wordt bedreven. U komt door een aantal Westlandse plaatsen zoals Monster, Naaldwijk en ’s Gravensande. U komt langs de enige aardbeien automaat in Nederland! Bij Monster ruikt u de zee, bij Ter Heijde ziet u hem ook, daar vind u de Zandmotor. Hier onder zie je een overzicht van de route, maar je kunt hem ook direct zelf bekijken via de volgende link: Fietsknoop – Westland op en top

Route 5: Vogelroute

Deze route is 41 kilometer en voor de natuurliefhebber. Voor een natuurliefhebber die ook van comfort en gezelligheid houdt, is een paar dagen Hotel de Plataan een heerlijk uitgangspunt. U kunt vlakbij de Plataan genieten van bijzondere vogelitems. Zo zijn er in de Delftse Hout op meerdere plekken ijsvogelnesten. 

 

Maar… er is meer te zien.

Op de Achterdijkse Plassen broedt al jaren een enorme aalscholverkolonie. Maar er zijn ook grote zilverreigers te zien, in de winter talloze eenden en ganzen en in het voorjaar zie je tureluurs, grutto’s, kluten en kokmeeuwen. In de Delftse Hout nestelt al jaren een snelgroeiende kolonie lepelaars, gewoon langs het fietspad, dus gemakkelijk te spotten. De route is te vinden via de volgende link: Fietsknoop – Vogelroute

 

Route 6: Molenroute

Deze fietsroute neemt u mee door de jenever geschiedenis van Schiedam en de groene polders van Midden-Delfland. De route start in Delft richting Schiedam en loopt via Vlaardingen, Maassluis en Schipluiden door Midden-Delfland terug naar de binnenstad van Schiedam.

De molens zijn een zichtbare herinnering aan de jenever geschiedenis van Schiedam. In de 18e en 19e eeuw maalden deze molens graan, wat een belangrijke grondstof was voor de moutwijn die in de ruim vierhonderd branderijen in Schiedam geproduceerd werd. In die tijd groeide Schiedam uit tot het wereldwijde middelpunt van de Jeneverindustrie.

Deze route neemt je mee langs de belangrijkste punten van dat jenevertijdperk. In de Korenbeurs bijvoorbeeld, werden alle grondstoffen voor jenever hevig verhandeld. Deze werden dan verwerkt onder andere in de oudste molen van Schiedam, molen De Drie Koornbloemen. Omdat de molens in Schiedam boven de bebouwing moesten uitsteken om wind te vangen, zal je ook de hoogste molen ter wereld tegenkomen. Molen De Noord in Schiedam houdt met zijn 33,3 meter het record.

Als het bebouwde gedeelte eenmaal achter je ligt fiets je langs de historische molens van het poldergebied Midden-Delfland. De vele molens houden sinds jaar en dag onze voeten droog en staan aan de basis van de waterbouwkundige werken waarvoor Nederland nou zo bekend is. Zo zul je bijvoorbeeld de prachtige stellingmolen De Hoop tegenkomen, of fietsen langs het unieke koren- en polder molenduo Dijkmolen en de Drie Lelies.

Eenmaal terugkomend in de stad kan natuurlijk een bezoek aan het Jenevermuseum Schiedam niet ontbreken. Naast dat er in dit museum de historie van de sterke drank belicht wordt, is er zelfs een heuse werkende branderij aanwezig. Krijg een indruk van het werk van de glasblazers, koperslagers en zakkendragers, en vergeet niet om de huisgemaakte ‘Old Schiedam’ jenever te proeven! De route is te vinden via de volgende link: Fietsknoop – Molenroute

Route 7: Audiotour door Delft

Een bijzondere activiteit in Delft: wandelen langs mooie locaties waar de wereldberoemde schilder Johannes Vermeer letterlijk zijn sporen heeft nagelaten. De 17e eeuwse schilder van o.m. Het meisje met de Parel was namelijk een geboren en getogen Delftenaar.

Al wandelende leer je niet alleen de schilder en zijn leven in Delft kennen maar ook Delft zelf! De audiotour kan direct aangeschaft worden op www.audiotourvermeerdelft.nl