Honing Oogsten bij Hotel de Plataan

Honing Oogsten bij Hotel de Plataan

Bijen slaan honing op. In een goed jaar vullen ze elke ruimte die u ze geeft met honing. De bijenweide verschilt per jaar. Veel of weinig regen, ongedierte, te hoge of lage temperaturen en te weinig aandacht zijn allemaal factoren die invloed hebben op de hoeveelheid honing.  

Zodra de honing klaar is om te oogsten gebruik je eerst een beetje rook zodat ze weg gaan bij de ramen die je er uit wilt halen. Het is hierbij belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken zodat de bijen niet van slag raken. De geoogste ramen kunnen vervolgens als raathoning of als vloeibare honing gebruikt worden. Raathoning wordt direct uit de raat gegeven en vloeibare honing gaat in een pot. Bij raathoning eet men de honing direct vanuit de raat, deze staat bij Hotel de Plataan ook op het ontbijtbuffet. Om de honing in een pot te krijgen moet men honing slingeren. 

Om vloeibare honing te produceren, geeft men de bijen ramen met een kunstraat van bijenwas. Ze bouwen er bijenwasraten op, vullen cellen met honing en verzegelen ze als de honing minder dan achttien procent water bevat (rijpe honing) Om te slingeren verwijder je de door de bijen gemaakte wasdekseltjes en laat je de overige raat heel. De honingramen worden vervolgens per 3 in een machine gedaan welke met de hand of elektrisch wordt aangeslingerd. De slinger draait de ramen op hoge snelheid rond, zodat de vloeibare honing uit de cellen loopt en op de bodem van het apparaat wordt verzameld, als een soort slacentrifuge. 

Nadat alle ramen geslingerd zijn kan de honing gezeefd worden, het kan namelijk het geval zijn dat er nog wat restjes was of andere dingen in zitten. Als alle honing gefilterd is kan deze in de potjes en kan het label op het potje. Als dit gelukt is worden ze bij ons opgeslagen en gaan ze in de verkoop. De opbrengst van alle honing die bij Hotel de Plataan verkocht wordt gaat naar het goede doel. 

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email