Ontstaan

Er waren eens, een architect en een verpleegkundige die een kinderwens hadden. De drie kamers die over waren in hun huis waren ingericht als pensioen kamers en hoewel ze heel graag kinderen wilde, wilden ze dat niet opgeven. De oplossing was op zoek gaan naar een groter pand, hierdoor kwam er ruimte voor kinderen en een pension.

Na een tijdje te hebben rondgekeken bood de PTT Telecom, nu bekend als KPN, een pand aan. Het was een groot pand op het Doelenplein, midden in het centrum van Delft. Een ideaal pand vanwege de grootte, de centrale locatie en de goede sfeer. Toen de financiering rond was konden Hans en Marja aan de slag als hoteleigenaren. Hans begon met het maken van een ontwerp en het schrijven van het bestek. De op dat moment zwangere Marja hield zicht bezig met de natuurlijke inrichting van het hotel en de opzet van de interne zaken. Met hulp van vrienden en familie opende Hotel de Plataan na drie maanden verbouwen haar deuren in juni 1994.

De verdieping waar nu de werkplaats, 3 vergaderzalen en een kantoor te vinden zijn, werd toen nog geheel verhuurd aan andere bedrijven. Op de begane grond werd het restaurant verhuurd aan een kok die het eten voor de hotelgasten verzorgde. Hotelkamers waren na de opening alleen te vinden op de 1e verdieping. In totaal waren er zestien kamers; elf gewone kamers, vier kamers met gedeeld sanitair en DE bruidssuite, ‘De Boom van Goed en Kwaad’.  De 2e en 3e verdieping lagen op dat moment nog braak. Ondanks het harde werken liep het eerste jaar voorspoedig. De bedrijfsformule bleek een succes en in 1995 was het dan ook tijd om uit te breiden. Eerder dan verwacht werd nu ook de tweede verdieping verbouwd, hierdoor ontstonden er negen nieuwe kamers. Ook werd er gestart met het creëren van de tweede themakamer, ‘De Tamarinde’.

Tot 1998 wordt de ruimte waar nu het café zit onderverhuurd aan een kok. Toen hij hier mee stopte kwam dus ook de ruimte weer beschikbaar en is er besloten om er een café van te maken, met de naam Grand Café Quercus. Na de verbouwing van het café wordt er alles behalve stilgezeten. De vier kamers met gedeeld sanitair op de 1e verdieping worden omgetoverd tot twee luxere hotelkamers.  Een van deze kamers werd ook gelijk de nieuwste themakamer, ‘De Amber’.

Naast het Hotel is het Doelenplein ook al flink opgeknapt. In de zomer staat heel het plein vol met terrasjes en is het erg gezellig. Ook de stad Delft heeft niet stilgezeten. Er zijn vele woningen een luxe appartementen gerealiseerd in de nabije omgeving. Al deze aspecten helpen mee aan het leiden tot een succesvol bedrijf waar mensen met plezier zijn, overnachten en werken.

In mei 2007 wordt de 3e etage gebouwd. Met de komst van deze verdieping is het hotel weer vier themakamers rijker. Ook op de tweede verdieping wordt er verbouwd, 3 plataankamers krijgen ieder hun eigen thema en zo ontstaan ‘De Atlantis, ‘De Eucalyptus’ en ‘De Mangrove’.

In januari 2010 wordt er nog een derde vergaderzaal gemaakt. Dit was een van de laatste uitbreidingsmogelijkheden en daarom wordt er nu gekeken naar andere mogelijkheden om het hotel te ontwikkelen. Deze richting wordt snel gevonden; het milieu. Er wordt overal gekeken hoe Hotel de Plataan ‘groener’ kan worden. Er worden geen hotelzeepjes en portieverpakkingen meer gebruikt, en komt een milieustraat waar het afval kan worden gescheiden, er komt een eigen mini warmtekracht centrale en er wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke bouwmaterialen.  Hans is imker geworden en heeft eigen bijenvolken die elk jaar weer voor verse honing zorgen en Marja zorgt voor beplanting rondom het hotel. De kippen zorgen het grootste deel van het jaar voor de eieren. Ook komen er twee ‘milieuvriendelijke kamers’ die worden gemaakt van gerecyclede materialen. Al deze activiteiten werpen hun vruchten af, eind 2010 wordt het Green Key certificaat, niveau Goud in ontvangst genomen. En nu, in 2018, mag Hotel de Plataan zich het ‘Groenste hotel van Nederland’ noemen.