Search
Close this search box.

Menu

Over ons

Iedereen is welkom in het centrum van Delft!

Hotel de Plataan is een erg vriendelijk, gastvrij en stijlvol *** hotel in het Centrum van Delft met een zeer eigen karakter dat is gelegen in het historische hart van Delft. De markt, musea en andere bezienswaardigheden van Delft zijn allemaal op loopafstand van het hotel. 

Het ontstaan

Het hotel is in 1994 opgericht door Hans en Marja. Hans en Marja woonde samen en verhuurden de 3 extra slaapkamers die ze hadden toen aan gasten. Omdat ze graag kinderen wilden, maar ook de kamers wilden blijven verhuren zijn ze samen op zoek gegaan naar iets groters. Dat iets groter is een stuk groter geworden toen ze uitkwamen bij het voormalig PTT-gebouw uit 1950. De locatie, maar vooral de sfeer, spraken Hans en Marja direct aan. Voor de naam hebben Hans en Marja zich laten inspireren door de prachtige boom voor het gebouw, de Plataan. 

Na een flinke verbouwing is het hotel uiteindelijk op 3 juni 1994 officieel geopend. Na de opening was het souterrain verhuurd aan verschillende bedrijven. Daarnaast was op de begane grond een entree voor het hotel en een restaurant dat was verhuurd aan een kok. Op de eerste verdieping waren 15 hotelkamers gerealiseerd. 15 dagen na deze opening, is de eerste dochter van Hans en Marja, Floortje geboren. Niet lang na de opening, in november 1995 is de tweede dochter geboren, Anne.

Een nieuw druk jaar, in 1998 kwamen de ruimtes in het souterrain leeg en is deze ruimte verbouwd tot enkele vergaderzalen, een kantoor, een werkplaats, een personeelsruimte en een berging. Ook in 1998, in maart om precies te zijn, kregen Hans en Marja een zoon, Bas. Aan het einde van 1998 is ook de kok vertrokken en hebben Hans en Marja de begane grond omgebouwd tot huiskamercafé bij het hotel.

In 1999 is het Doelenplein al erg veranderd ten opzichte van 5 jaar geleden. Wat ooit een parkeerterrein was, is inmiddels een mooi plein geworden waar Delftenaren heerlijk kunnen komen ontspannen op een van de terrassen. In dit jaar wordt ook de tweede themakamer van het hotel uitgewerkt, de Amber kamer met een oosters thema.

Dan door naar 2007, Op de tweede verdieping worden al een tijdje kamers verbouwd, hier zijn nog 10 themakamers gekomen met bijvoorbeeld een onder water of jungle thema. Ook de derde verdieping is flink aangepakt, ook hier zijn nog 4 themakamers bij gekomen.

Oktober van het jaar 2010, we hebben een van onze themakamers omgebouwd tot een familiekamer. In deze kamer kan een gezin met twee kinderen terecht met een heus stapelbed voor de kids. Dit bevalt goed, dus komt daar in 2011 nog een tweede familiekamer bij.

Door een recessie in 2012 en liggen de ontwikkelingen even op een laag pitje. Dit is een slecht jaar voor de Plataan, maar er wordt natuurlijk niet opgegeven! Ook 2013 begint nog niet goed, maar toch gaan we weer aan de slag met een nieuwe familiekamer. De nieuwe familiekamer krijgt een Mexicaans thema en is gelegen op de tweede verdieping.

2018, een flinke sprong vooruit. Gelukkig gaat het weer goed in Europa en dat merken we ook in het hotel. We hebben nog een aantal kamers verbouwd, maar ook is Floortje inmiddels bij het bedrijf komen werken. Dit begint als bijbaan naast de studie, maar na een aantal jaren wordt toch duidelijk dat daar misschien wel meer in zit.

Ondanks Covid-19 blijft hotel de Plataan ook in de jaren daar na druk met de ontwikkelingen. Ook is er al veel gepraat over een eventuele overname door Floortje, de oudste dochter van Hans en Marja. Op 14 april 2021 wordt er vervolgens geproost, Hans, Marja en Floortje besluiten samen verder te gaan en Floortje gaat het hotel voortzetten!

De jaren daarna staan met name in het teken van veel leren. Floortje is na haar studie full-time in dienst gegaan, maar heeft natuurlijk nog niet zoveel ervaring. Elke dag is weer een dag om veel te leren in deze periode, en dat gaat soms met vallen en opstaan. Ook komt er een ander gesprek op gang, Anne, de tweede dochter, heeft interesse in het café. Anne heeft na haar studie altijd in de horeca gewerkt en wil graag een eigen zaak. 

Na veel gesprekken over hoe het bedrijf er uit gaat zien en hoe er samengewerkt gaat worden, wordt de knoop doorgehakt. Ook Anne komt in het bedrijf en gaat een restaurant starten in het huidige café. Hans en Marja hebben inmiddels een woning elders in Delft, dus het oude woonhuis en het café worden samen omgetoverd tot een restaurant. In april van 2024 heeft het restaurant met de naam Gaia voor het eerst haar deuren geopend. Om het familieplaatje compleet te maken is Bas, de zoon van Hans en Marja, bij Gaia werkzaam in de keuken.

Momenteel is dus het hele gezin te vinden bij Hotel de Plataan en Gaia. Wilt u meer van ons weten of van het bedrijf? We willen u er altijd graag over vertellen!

Neem contact met ons op!

Tel: +31 (0)15 212 60 46

Nieuws