Terras

Het zonnigste terras van Delft!

Jouw bezoek aan Delft is niet compleet zonder een bezoekje aan het zonnigste terras van Delft. Naast een bijzondere overnachting in het historische centrum van Delft kun je bij ons zowel binnen als buiten terecht voor een hapje en een drankje. Zien we je snel?  

Over onze producten

Wie (on)kruidenthee van Wilder Land drinkt, draagt direct bij aan het herstel van de Nederlandse biodiversiteit. Hoe meer (on)kruiden Wilder Land zaait bij boeren, hoe meer bijen, vogels en vlinders terugkomen in Nederland!

Wilder Land is ervan overtuigd dat we naar een economie toe moeten waar “herstel” centraal staat we putten de aarde nog steeds uit. Wilder Land was op zoek naar manieren om Nederlandse biodiversiteit te stimuleren, en ontdekte zo de veelzijdige kansen van thee!

De meeste kruidenthee die we drinken kan je gewoon in Nederland laten groeien. Toch komt bijna alle kruidenthee die in de winkels ligt uit het buitenland, vaak zelfs van buiten Europa. Waarom niet in Nederland hier mee aan de slag? Dat scheelt vele kilometers transport, is goed voor onze Nederlandse natuur en levert heerlijke thee op. Win-win-win! Wilder Land laat zien dat een kwaliteitsproduct en natuurherstel heel goed samengaan. Daar wordt de aarde beter van.

Onze bijen slaan honing op. In een goed jaar vullen ze elke ruimte die u ze geeft met honing. De bijenweide verschilt per jaar. Veel of weinig regen, ongedierte, te hoge of lage temperaturen en te weinig aandacht zijn allemaal factoren die invloed hebben op de hoeveelheid honing.

Zodra de honing klaar is om te oogsten gebruik je eerst een beetje rook zodat de bijen weg gaan bij de ramen die je er uit wilt halen. Het is hierbij belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken zodat de bijen niet van slag raken. De geoogste ramen kunnen vervolgens als raathoning of als vloeibare honing gebruikt worden. Raathoning wordt direct uit de raat gegeven en vloeibare honing gaat in een pot. Bij raathoning eet men de honing direct vanuit de raat, deze staat bij Hotel de Plataan ook op het ontbijtbuffet. Om de honing in een pot te krijgen moet men honing slingeren.

Om vloeibare honing te produceren, geeft men de bijen ramen met een kunstraat van bijenwas. Ze bouwen er bijenwasraten op, vullen cellen met honing en verzegelen ze als de honing minder dan achttien procent water bevat (rijpe honing) Om te slingeren verwijder je de door de bijen gemaakte wasdekseltjes en laat je de overige raat heel. De honingramen worden vervolgens per 3 in een machine gedaan welke met de hand of elektrisch wordt aangeslingerd. De slinger draait de ramen op hoge snelheid rond, zodat de vloeibare honing uit de cellen loopt en op de bodem van het apparaat wordt verzameld, als een soort slacentrifuge.

Nadat alle ramen geslingerd zijn kan de honing gezeefd worden, het kan namelijk het geval zijn dat er nog wat restjes was of andere dingen in zitten. Als alle honing gefilterd is kan deze in de potjes en kan het label op het potje. Als dit gelukt is worden ze bij ons opgeslagen en gaan ze in de verkoop. De opbrengst van alle honing die bij Hotel de Plataan verkocht wordt gaat naar het goede doel.

In Hotel de Plataan werken alle werknemers in werkkleding van biokatoen dat CO2-neutraal geproduceerd is. Als we naar het label op een t-shirt van Hotel de Plataan kijken zien we wel zes verschillende keurmerken. Maar waar staan die allemaal voor?

Op het label van een Plataan t-shirt, vind je het Global Organic Textile Standard keurmerk, het bewijs dat het t-shirt gemaakt is van biologisch katoen. Ook het Fairtrade keurmerk staat op de t-shirts, een indicatie dat het katoen van de t-shirts van eerlijke handel komt.

Dan is er nog het EU Ecolabel: wat betekent dat het product een lagere milieubelasting heeft van grondstoffen, energie, water, lucht en biodiversiteit. En het gaat nog even door, het SA8000 keurmerk staat voor de internationale mensenrechten. Dit keurmerk controleert of er geen kinderarbeid, gedwongen arbeid of discriminatie heeft plaatsgevonden tijdens de productie van de kleding.

Het Neutral Responsibility keurmerk is een bewijs dat de kleding gemaakt is met duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Het Global Recycled Standard keurmerk staat op kleding waar die minimaal voor 50% uit gerecycled materiaal bestaan. Dit keurmerk is oorspronkelijk opgezet voor de kledingindustrie maar komt tegenwoordig op allerlei producten voor.

Hotel de Plataan is het groenste hotel van Nederland! Dat zijn we natuurlijk niet zomaar, en wij doen er alles aan om die titel te behouden. Zo scheiden wij ons afval op wel 8 verschillende manieren, maken we minimaal gebruik van verpakkingsmiddelen, wordt het restafval van het ontbijt verwerkt door onze eigen kippen, en maakt ons eigen bijenvolk onze honing!

Als je bewuste keuzes maakt om een hotel zo groen mogelijk te maken dan doe je dat uit ideologisch oogpunt. Wij zijn ons bewust van onze plicht een groene bijdrage te leveren. Dit doen we vooral voor onze kinderen, maar de erkenning zien we ook als compliment en als drijfveer dit nog verder te verbeteren.

Naast groen, proberen we ook andere kleine dingetjes op te pakken zodat het hotel er altijd goed uit blijft zien! Heeft u een leuk groen idee of initiatief? Meld het dan gerust bij ons door een mailtje te sturen of langs te komen bij de receptie. We staan altijd open voor nieuwe ideeën om het hotel nog groener te maken!